Αργή Μόδα: Βιώσιμες Πρακτικές στη Βιομηχανία Ένδυσης
Η “αργή μόδα” δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια φιλοσοφία που διαμορφώνει τη σχέση μας με την ένδυση και την κατανάλωση.
Ζούμε την εποχή του γρήγορα. Όλα κινούνται σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες ,τα πάντα πρέπει να γινονται γρήγορα χωρίς να σπαταλάμε χρόνο.
Και οι αγορές μας έχουν επηρεαστεί. Χάρη στα smartphones και τις εφαρμογές, μπορούμε να αγοράζουμε ρούχα με ένα πάτημα κουμπιού.
η αργή μόδα μας καλεί να επικεντρωθούμε σε πιο βιώσιμες και συνειδητές επιλογές
Η ουσία της αργής μόδας είναι η αναζήτηση ποιότητας αντί για ποσότητα.
Αντί να αγοράζουμε φθηνά ρούχα που σπάνε και ξεθωριάζουν γρήγορα, ας επενδύουμε σε κομμάτια υψηλής ποιότητας που θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια.
Αυτή η προσέγγιση μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε την αξία της διαχρονικότητας και του κλασικού στυλ που δεν εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, η αργή μόδα μας προσφέρει τη δυνατότητα να είμαστε πιο συνεπείς με το περιβάλλον.
Η απαίτηση των καταναλωτών για νέες συλλογές σε υπερβολικά σύντομα διαστήματα οδηγεί σε υπερβολική ποσότητα δημιουργίας ρούχων και υφασμάτων.
Κάθε χρόνο, κάθε Ευρωπαίος αγοράζει ρούχα και λευκά είδη συνολικού βάρους 26 κιλών, από τα οποία το 73% – περίπου 11 κιλά ανά άτομο – είναι εισαγόμενα και μη ανακυκλώσιμα, καταλήγοντας στις χωματερές.
Ας επικεντρωθούμε σε φυσικά και οικολογικά υλικά.
Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη μόδα χωρίς να προξενούμε βλάβη στο περιβάλλον και να συμβάλλουμε στη διατήρηση της φύσης για τις μελλοντικές γενιές.
Αντιδρώντας σε έναν κόσμο που είναι παραφορτωμένος από τις επιπτώσεις του καταναλωτισμού και των τάσεων, η αργή μόδα έχει ως στόχο να επαναφέρει την προσοχή μας σε έξυπνες αγορές, ώστε να είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο συνειδητοί.
Η υπερπαραγωγή είναι η βασική αιτία πολλών παγκόσμιων προβλημάτων.
Κακές συνθήκες εργασίας, παράβλεψη δίκαιων πρακτικών εμπορίου, δίκαιης μεταχείρισης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυξημένο αποτύπωμα άνθρακα είναι μερικά απο αυτά.
Επιπλέον, υπάρχουν τα θέματα της εξαναγκαστικής εργασίας και της παιδικής εργασίας.
Το κίνημα της αργής μόδας εργάζεται για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας που ευεργετεί τον πλανήτη και όλους τους ανθρώπους.
ΔΕΣ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΓΗ ΜΟΔΑ
Ήξερες οτι…
Μάθε και αυτό…
Για να παραχθεί η γκαρνταρόμπα ενος μέσου ευρωπαίου πολίτη απαιτούνται 9 κυβικά μέτρα νερού. Επιπλέον 400 τετραγωνικά μέτρα γης και 391 κιλά πρώτων υλών, ενώ η εκπομπή άνθρακα φτάνει τα 270 κιλά.
Ούπς…
Η αγορά γρήγορης μόδας αναμένεται να αυξηθεί από 106,42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 122,98 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με συνθετικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15,6%.
Δεν τα λές και λίγα…
Κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως περίπου 100 δισεκατομμύρια κομμάτια ρούχων, ενώ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγονται πάνω από 15 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων.
Πώς να ασκήσεις την αργή μόδα;
Let’s Change The World!
Απέφυγετε τις εταιρείες γρήγορης μόδας και ιδιαίτερα τις εταιρείες που προωθούν πράσινο πλύσιμο (εταιρείες που λένε ότι είναι βιώσιμες, αλλά εσυ ξέρεις ότι δεν είναι)
Being Happy
Επένδυσε σε ποιοτικά και ανθεκτικά ρούχα: Αναζήτησε κομμάτια που είναι καλοφτιαγμένα και θα διαρκέσουν περισσότερο
Think Clever
Προτίμησε διαχρονικά σχέδια αντί για εποχιακές τάσεις
Making Changes
Απέφυγε τις αγορές που γίνονται βιαστικά και αντί γι’ αυτό επίλεξε προσεκτικά πριν αγοράσεις κάτι
Support Small Buisnesses
Αγόρασε από τοπικά καταστήματα: Στηρίξτε τους τοπικούς σχεδιαστές και καταστήματα, προωθώντας την τοπική οικονομία και μειώνοντας τις μεταφορές
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να ενσωματώσουμε αυτήν τη φιλοσοφία στην καθημερινότητά μας.
Ας επιδιώξουμε μια νέα προσέγγιση στη μόδα
Ας επιλέξουμε ρούχα που αντανακλούν την προσωπική μας εξέλιξη και αναζητούν τη διαχρονική κομψότητα.
Η αργή μόδα είναι μια δήλωση όχι μόνο για το στιλ, αλλά και για την συνειδητή κατανάλωση.
You may also like
Δίκαιο Εμπόριο: Πώς η Μόδα Μεταμορφώνεται σε κίνημα αλλαγής
Ξεκινάμε με το fair trade δηλαδή “δίκαιο εμπόριο”. Είνα