Ο Πολυδιάστατος Κόσμος των Ndebele
Οι Transvaal Ndebele αποτελούν μια συναρπαστική κοινότητα με πλούσια ιστορία.
Ας ταξιδέψουμε μαζί στον πολύχρωμο κόσμο της φυλής τους, που φέρνει μαζί της μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Πίσω από τις φωτεινές γραμμές και τα έντονα χρώματα των τοίχων τους, κρύβεται μια ιστορία αντοχής, καλλιέργειας και συνέχειας.
Θα εξερευνήσουμε τη σημασία των χρωμάτων στην καθημερινότητά τους, τα σύμβολα που δημιουργούν με τα χέρια τους και την ιδιαίτερη σχέση τους με την τέχνη.
Επίσης, θα ρίξουμε μια ματιά στην συγκλονιστική ιστορία της Esther Mahlangu, μιας εξαιρετικής καλλιτέχνιδας που έχει συνδυάσει με μοναδικό τρόπο την παράδοση των Ndebele με τη σύγχρονη τέχνη.
Ενώ αρχικά γνώρισαν τις δυσκολίες μετά την ήττα τους σε πολέμους με τους Μπόερ, οι Ndebele αναπτύξανε μια μοναδική παράδοση ζωγραφικής στα σπίτια τους από τον 18ο αιώνα.
Στις αρχές του 18ου αιώνα, ζούσαν σε καλύβες από γρασίδι.
Η εμφάνιση των συμβόλων στα σπίτια τους ξεκίνησε στα μέσα του 18ου αιώνα, με τη μετάβαση σε κτίρια με τοίχους από λάσπη.
Τα σύμβολα αυτά δεν αποτελούν απλώς διακοσμητικά στοιχεία αλλά λειτουργούν ως μέσα επικοινωνίας ανάμεσα στις υποομάδες τους, αντιπροσωπεύοντας ανθεκτικότητα και συνέχεια απέναντι στις προκλήσεις.
Τα χρώματα και οι μορφές στις τοιχογραφίες διαθέτουν βαθύτερη σημασία, αναπαριστώντας προσωπικές προσευχές, ιδανικά, συναισθήματα και συμβολικά τελετές της φυλής, για παράδειγμα τον γάμο ή μια μύηση.
Η μαύρη άκρη και τα έντονα χρώματα στις σημερινές τοιχογραφίες αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της τέχνης τους.
Με τις γυναίκες να κρατούν ζωντανή την πνευματική κληρονομιά τους, η τέχνη των τοίχων δεν είναι απλώς διακοσμητική. Είναι το κλειδί για την κοινοτική και πολιτιστική συνέχεια των Ndebele.
Ιστορικό Υπόβαθρο των ndebele
Η προέλευση της κοινότητας Transvaal Ndebele ξεκινά από τον ηγέτη Musi, ο οποίος καθοδηγεί τον λαό του στην περιοχή Transvaal τον 17ο αιώνα. Η ένωση με τους Nguni ενισχύει την κοινότητα, δημιουργώντας έναν πλούσιο πολιτισμό.
Η γεωγραφική διάσπαση της κοινότητας Transvaal Ndebele οφείλεται στην ανάγκη της να αντιμετωπίσει τις εισβολές των Ζουλού. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα αυτού, χωρίστηκαν γεωγραφικά σε ξεχωριστές φυλές.
Βασίζονταν στην κτηνοτροφία και την παραγωγή καλαμποκιού, κεχριού, φασολιών, γλυκοπατάτας και άλλων καλλιεργειών.
Οι Ndebele, που ήταν πολεμιστές και πλούσιοι γαιοκτήμονες, βίωσαν περίοδο έντονων αντιξοοτήτων κατά τον 19ο αιώνα, όταν υπέστησαν ήττα σε συγκρούσεις με τους Μπόερς το 1883.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιουργήθηκαν σύμβολα που μετέδιδαν την αγωνία τους, σηματοδοτώντας την προέλευση της αφρικανικής τέχνης.
Δες ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ζωή τους εδώ
Συμβολισμός των Χρωμάτων
Για τους Ndebele, τα χρώματα δεν είναι απλά διακοσμητικά, αλλά έχουν βαθιά συμβολική σημασία. Καθένα από αυτά τα πέντε κύρια χρώματα φέρνει μια ξεχωριστή σημασία και μεταφέρει μηνύματα περί τάξης, εξουσίας, προσευχής, γάμου και διαμαρτυρίας.
Το κόκκινο και το σκούρο κόκκινο, καταρχάς, αντιπροσωπεύουν τη ζωντάνια, τη δύναμη και την ενέργεια. Είναι χρώματα που συχνά εμφανίζονται στις γεωμετρικές συνθέσεις τους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αίσθημα κίνησης και ζωντάνιας.
Το κίτρινο έως το χρυσό αποτελεί ένδειξη πλούτου και καλής τύχης. Συχνά χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την ευημερία και την επιτυχία, είτε αυτή εκφράζεται μέσα από την κοινωνική θέση ενός ατόμου είτε μέσω της οικονομικής ευημερίας.
Το μπλε του ουρανού συνδέεται συνήθως με την ειρήνη και την ομορφιά. Είναι ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει τον ουρανό και την αιθέρια διάσταση, προσδίδοντας έναν αέρα ελευθερίας και αισιοδοξίας.
Το πράσινο εκφράζει τη φύση, τη γη και τη γονιμότητα. Είναι σύμβολο ζωής και ανανέωσης, ενισχύοντας τη σύνδεση των Ndebele με το περιβάλλον τους.
Το ροζ, που προστίθεται περιστασιακά, μπορεί να αντιπροσωπεύει την αγάπη, τη θηλυκότητα ή ακόμη και να επισημαίνει έναν εορτασμό, όπως τον γάμο.
Επομένως, κάθε χρώμα στις δημιουργίες των Ndebele είναι πολύπλοκο και πλούσιο σε συμβολισμούς, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και τη βάθια σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και τον κόσμο τους.
Δες ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τους σχεδιασμούς στα σπίτια τους εδώ
Η Βαθύτερη Σημασία των Σχεδίων
Οι ζωγραφιές δεν περιορίζονται απλά στη διακόσμηση.
Απεικονίζουν προσωπικές προσευχές, συναισθήματα, ιδανικά και ακόμα και την αντίληψη για τον γάμο.
Η μύηση, γνωστή ως “wela”, έχει εκληφθεί ως αιτία για το ξαναβάψιμο των σπιτιών, αν και η τελετή αυτή παραμένει μυστηριώδης.
Η Συνέχεια της Παράδοσης
Οι γυναίκες Ndebele αναδεικνύονται ως φύλακες της παράδοσης και κύριες δημιουργοί της τέχνης των τοίχων.
Συμβολίζοντας τη συνέχεια του πολιτισμού τους, οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον ρόλο να ματεδώσουν το εθιμικό πλούτο και την τέχνη της ζωγραφικής από γενιά σε γενιά.
Μέσα από αυτήν τη συνεχή διαδοχή, διατηρούν ζωντανή την πνευματική κληρονομιά τους και ενισχύουν τη συνδεσιμότητα των νέων με την ιστορία και την παράδοσή τους.
Έτσι, η τέχνη των τοίχων δεν είναι απλώς ένας διακοσμητικός τρόπος έκφρασης, αλλά ένα κλειδί για την κοινοτική και πολιτιστική συνέχεια των Ndebele.
Ndebele και μόδα
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΔΑ
Οι γυναίκες Ndebele είναι περήφανες για τα ρούχα τους.
Το παραδοσιακό τους ένδυμα είναι πολύχρωμο και φωτεινό, διακοσμημένο με όμορφα κοσμήματα από χάντρες.
Η παραδοσιακή στολή μιας γυναίκας αντικατοπτρίζει την ηλικία και τη θέση της στην κοινότητα.
Μια παντρεμένη γυναίκα φορά παραδοσιακά μια κουβέρτα πάνω από τους ώμους με πολλά πυκνά, πλεκτά χρυσά κολιέ από περιτυλιγμένο χόρτο. Τα λεγόμενα “isigolwani“, γύρω από τον λαιμό και τα πόδια της.
Φορά επίσης χάλκινα και ορείχαλκα δαχτυλίδια ή “dzilla” γύρω από τα χέρια, τον λαιμό και τα πόδια.
Η κουβέρτα ή “nguba” είναι συνήθως με ρίγες πράσινες, κόκκινες, μπλε, κίτρινες και καφέ.
Οι παντρεμένες γυναίκες φορούν επίσης κάποιο είδος κάλυμματος για το κεφάλι τους ως ένδειξη σεβασμού προς τους συζύγους τους.
Πρόκειται για κεντημένο στέμμα ή ένα πλεκτό καπέλο, τα οποία ονομάζονται “amacubi“.
Τα μικρά κορίτσια φορούν κοσμημένα ποδιές ή φούστες από χάντρες. Τα μεγαλύτερα κορίτσια φορούν πολλά πυκνά “isigolwani” γύρω από τον λαιμό, τα χέρια, τα πόδια και τη μέση.
Φορούν επίσης “isiphephetu“, μια κοσμημένη ποδιά που τους δίνεται από τις μητέρες τους ως σύμβολο εισόδου στην ενηλικίωση.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΔΑ
Οι παραδοσιακές ενδυμασίες για τους άνδρες Ndebele δεν είναι τόσο πολύχρωμες όσο αυτές των γυναικών.
Το κύριο είδος ρουχισμού για τους άνδρες είναι μια “πλάκα” στήθους ή “iporiyana“, η οποία κρέμεται από τον λαιμό. Συχνά διακοσμείται με χάντρες στο πάνω μέρος και είναι φτιαγμένη από υλικά ζώικης προέλευσης.
Το “iporiyana” είναι ένα σύμβολο της ανδρείας και δίνεται σε ένα νεαρό αγόρι από τον πατέρα του.
Επιπλέον, οι άνδρες φορούν κορδέλες και κοσμήματα στους αστραγάλους.
Για να κρατηθούν ζεστοί, φορούν μια “karos” από ζώο γύρω από τους ώμους τους.
Το δέρμα ζώου έπαιξε παραδοσιακά σημαντικό ρόλο στον ρουχισμό των ανδρών, καθώς κάθε ομάδα Ndebele συνδέεται με διαφορετικό ζώο.
Σε τελετές και εκδηλώσεις, οι άνδρες Ndebele φορούν κοσμήματα που τους φτιάχνουν οι γυναίκες τους.
Esther Mahlangu at her residence. Photographer and copyright holder: Franz Jesche
Η Esther Mahlangu
Η Esther Mahlangu είναι μια εξαιρετική καλλιτέχνης που έχει συνδυάσει την παραδοσιακή τέχνη των Ndebele με τη σύγχρονη τέχνη, δημιουργώντας μια μοναδική και αναγνωρίσιμη εικαστική γλώσσα.
Γεννημένη το 1935 στην περιοχή Mpumalanga της Νότιας Αφρικής, η Esther Mahlangu έμαθε την παραδοσιακή τοιχογραφία και τις δημιουργίες με χάντρες των Ndebele από μικρή ηλικία. Κατακτώντας τις δεξιότητές της καθώς μεγάλωνε.
Άρχισε να εργάζεται στο Botshabelo Historical Village από το 1980 έως το 1991. Τα έργα της ανακαλύφθηκαν από ακαδημαϊκούς το 1986 και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση “Magiciens de la Terre” το 1989, όπου ζωγράφισε ένα σπίτι μπροστά σε μεγάλο κοινό.
Η Mahlangu έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο BMW Art Car Project το 1991, ζωγραφίζοντας γεωμετρικά σχέδια σε μια BMW 525i. Αυτή η εμπειρία συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση της.
Η τέχνη της Mahlangu έχει εκτεθεί σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Αφρική μέχρι την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, την Αυστραλία και άλλες χώρες.
Ίδρυσε σχολή τέχνης στο Mabhoko (Weltevreden), προσφέροντας εκπαίδευση στους νέους σχεδιαστές Ndebele και διατηρώντας έτσι την παραδοσιακή κληρονομιά.
Η Esther Mahlangu αναδείχθηκε ως μια σημαντική φυσιογνωμία της παγκόσμιας τέχνης, συνδυάζοντας με επιτυχία την παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία.
Δες Περισσότερα για την Esther Mahlangu εδώ
Post a comment