Δίκαιο Εμπόριο: Πώς η Μόδα Μεταμορφώνεται σε κίνημα αλλαγής
Ξεκινάμε με το fair trade δηλαδή “δίκαιο εμπόριο”.
Είναι ένας όρος που περιγράφει ένα μαγικό κίνημα. Σκέψου πολλές ομάδες που έχουν ενωθεί για να στηρίξουν τους παραγωγούς και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον.
Από την άλλη το Fairtrade πρόκειται για έναν οργανισμό με το όνομα Fairtrade International, που είναι ο βασιλιάς των οργανισμών πιστοποίησης Fairtrade σε 18 χώρες!
Το καλό είναι ότι κάθε ένας από αυτούς πιστοποιεί προϊόντα και τα κάνει να υπερέχουν με το γνωστό λογότυπο του Fairtrade.
Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτό που αγοράζεις είναι και οικολογικό και φιλικό προς τους εργαζόμενους. Όχι άσχημα, έτσι;
“
Είναι το Δίκαιο Εμπόριο τάση;
”
Η τάση είναι ότι πλέον Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τη μοναδική ετικέτα που κάνει τη διαφορά: “Δίκαιο Εμπόριο”.
Αν η ετικέτα λέει “Δίκαιο Εμπόριο”, τότε ξέρουμε ότι κάποιος στον κόσμο έχει εργαστεί δίκαια και με αξιοπρέπεια για αυτό το κομμάτι μόδας.
Κι εσύ, τι θα προτιμούσες; Ένα κομμάτι μόδας που είναι δίκαιο, ή μήπως ένα που απλά σου αρέσει;
Πίσω από αυτήν την τάση υπάρχει ένα κύμα αισιοδοξίας. Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να επιλέξουν τον αεικίνητο δρόμο του δικαίου εμπορίου, και οι κατασκευαστές ακολουθούν το παράδειγμα. Το μέλλον της μόδας είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δίκαιο προς όλους.
Πολλές εταιρείες έχουν κάνει σοβαρή στροφή προς τη βιωσιμότητα και ακολουθούν τον δρόμο του δικαίου εμπορίου χρησιμοποιώντας οργανικά υφάσματα και πρακτικές μηδενικού απορρίμματος (zero waste). Όλη η αλυσίδα παραγωγής είναι φιλική προς το περιβάλλον, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Από το 2021, πάνω από το 50% των αγαπημένων μας brands μόδας έχουν αναθεωρήσει την προμήθειά τους και εφαρμόζουν στρατηγικές βιώσιμης προμήθειας. Καταλαβαίνεις τη σημασία αυτού; Τα αγαπημένα σου ρούχα τώρα μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη!
Και αυτό δεν είναι όλο! Οι εταιρείες μόδας έχουν αρχίσει να επιδιώκουν την υιοθέτηση πιστοποιήσεων και προτύπων βιωσιμότητας.
Θέλουν να μας δείξουν ότι μπορείς να συνεισφέρεις στη διατήρηση του πλανήτη με τις αγορές σου! Οι εταιρείες μόδας συνειδητοποίησαν ότι η βιωσιμότητα είναι η μόδα του μέλλοντος και έχουν αναλάβει δράση!
Η βιώσιμη αγορά μόδας αναμένεται να πάει κατευθείαν στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023!
Οι εταιρείες θέλουν να κρατήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.
Οι αλυσίδες προμήθειας γίνονται όλο και πιο διαφανείς, συνεργάζονται με τοπικές κοινότητες και βοηθούν στην προώθηση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης αμοιβής.
Επιπλέον όλη αυτή η αλλαγή υποστηρίζεται και από την τεχνολογία που μας βοηθάει να κάνουμε δίκαιες αγορές. Οι OnLine πλατφόρμες και οι εφαρμογές στα κινητά μας μας δίνουν πληροφορίες για την προέλευση και την πιστοποίηση των προϊόντων.
Μεταχειρισμένα Ρούχα και Αξεσουάρ:
Το 42% των millennials και των ερωτηθέντων Gen Z είναι πιθανό να ψωνίζουν από μεταχειρισμένα αντικείμενα
Ηθική Αγορά Μόδας
Η ηθική αγορά μόδας αναμένεται να αυξηθεί από 7.548,2 εκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 16.819,0 εκατομμύρια δολάρια το 2032 με CAGR 8,6%.
Αύξηση Μεριδιου Αγοράς
Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς ένδυσης των βιώσιμων ειδών ένδυσης αναμένεται να αυξηθεί από 3,9% το 2021 σε 6,1% το 2026.
Ανάπτυξη Παγκόσμιας βιώσιμης Αγοράς
Το μέγεθος της παγκόσμιας βιώσιμης αγοράς μόδας αναμένεται να φτάσει τα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023
Βιώσιμα Brands
Το 75% των millennials είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμες επωνυμίες.
Νέες Θέσεις Εργασίας
18 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παγκοσμίως έως το 2030 μέσω της μετάβασης σε μια βιώσιμη κλωστοϋφαντουργία
Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σαν καταναλωτές προκειμένου να ασκήσουμε με την “αγοραστική μας δύναμη” πίεση στη βιομηχανία της μόδας.
Ενημερώσου: Απέκτησε γνώσεις σχετικά με τις πρακτικές του δικαίου εμπορίου στη μόδα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας και τις βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν ( από άρθρα, σεμινάρια, OnLine διαλέξεις κ.α.).
Κάνε τους γύρω σου να σκεφτούν: Μοιράσου τις γνώσεις και την ενημέρωσή σου με άλλους ανθρώπους. Με λίγα λόγια υπερηφανεύσου στη παρέα σου για το νέο eco friendly t-shirt που απέκτησες και τη Δίκαιη πληρωμή του.
Υποστήριξε δίκαιες εταιρείες: Αναζήτησε εταιρείες που ακολουθούν δίκαιες πρακτικές στην παραγωγή των προϊόντων τους
Άσκησε πίεση στις εταιρείες να άρουν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τους. Επικοινώνησε απευθείας με επωνυμίες μόδας – μέσω κοινωνικών μέσων, email και απευθείας αλληλογραφίας – απαιτώντας να μην χρησιμοποιούν πλέον προϊόντα που προέρχονται από τη σύγχρονη δουλεία.