Βιωσιμη μόδα: Ανακυκλωσιμοτητα, Βιοδιασπαση και Κομποστοποιηση υλικων
Στην βιώσιμη μόδα, η ανακυκλωσιμότητα, η βιοδιάσπαση και η κομποστοποίηση έχουν γίνει κινητήριοι παράγοντες στον σχεδιασμό υφασμάτων που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνεισφέρουν στην κυκλική οικονομία.
Στον σημερινο κοσμο, η αειφορια δεν είναι πλεον μια επιλογη αλλα μια αναγκαιοτητα. ενα κρισιμο κομματι της αειφοριας στη βιομηχανια μοδας και υφαντικων ειδων ειναι η διαχειριση στο τελος του κυκλου ζωης των προϊοντων.
Ανακυκλωσιμοτητα στα υφασματα, ενα Ανανεωσιμο Μελλον
Πλέον η ανακυκλωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα του βιώσιμου σχεδιασμού υφασμάτων. Προσφέρει δύο βασικές επιλογές ανακύκλωσης: ανοιχτού και κλειστού τύπου ανακύκλωσης.
Στην ανοιχτού τύπου ανακύλωση, τα υλικά βρίσκουν νέα ζωή σε διάφορες βιομηχανίες, όπως ηχομονωτικά ή σύνθετα υλικά. Αντιθέτως, ο κλειστός τύπου, επικεντρώνεται στη δημιουργία ινών ή νέων υλικών από προϊόντα ή υφάσματα που έχουν καταναλωθεί. Προωθώντας έτσι ένα κυκλικό σύστημα-οικονομία.
Για να διευκολυνθεί η ανακυκλωσιμότητα από υφάσματα σε υφάσματα αρκετές σημαντικές πρακτικές πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η επιλογή μιας σύνθεσης, δηλαδή ενός μόνο υλικού είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.
Το Elastane, ένα συνηθισμένο συστατικό στα υφάσματα, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανακυκλωσιμότητα.Για αυτό το λόγο πρέπει να περιοριστεί σε ποσοστό μικρότερο του 2%, για να διευκολυνθεί η μηχανική ανακύκλωση.
Η ανάμειξη ινών είναι προτιμότερο να γίνεται με υλικά της ίδιας φύσης, όπως πχ ο συνδυασμός μάλλινου με cashmere (ίνες πρωτεΐνης) ή cotton με lyocell (φυσικές ίνες).
Δύσκολα υφάσματα, όπως jacquard και πολυστρωματικά υφάσματα, θα πρέπει να αποφεύγονται.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι τσόχες, οι οποίες δυσκολεύουν αρκετά τη διαδικασία ανακύκλωσης.
Αναμφίβολα, η ανακύκλωση κλειστού τύπου είναι μια επαναστατική αλλαγή για τις βιομηχανίες, ιδιαίτερα στον τομέα των υφασμάτων.
Είναι μια κερδοφόρα λύση – μειώνοντας τα απορρίμματα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί και δημιουργεί νέες ευκαιρίες.
Είμαι περίεργη, πιστεύετε ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν που καταλήγουν τα ρούχα που δίνουν για ανακύκλωση;
Κομποστοποιηση-Αποσυνθεση: Βελτιωση της υγειας του εδαφους
Στη σύγχρονη μόδα και υφαντουργία είναι απαραίτητες οι αρχές της ανακυκλώσιμοτητας, της βιοδιάσπασης και της κομποστοποίησης. Είναι σημαντικό προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.
Βιοδιασπαση: Μια φυσικη προσεγγιση για την αποσυνθεση
Η βιοδιάσπαση αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο των βιώσιμων υφασμάτων.
Ένα υλικό θεωρείται ως βιοδιασπώμενο εάν μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση ζωντανών οργανισμών χωρίς να προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον.
Τα σκουριασμένα δέρματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή δερμάτων είναι φυσικά βιοδιασπώμενα. Ωστόσο, το δέρμα, μετά από διάφορες επεξεργασίες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, ενδέχεται να μην είναι βιοδιασπώμενο.
Ορισμένες επεξεργασίες μπορούν να αλλάξουν τα φυσικά του χαρακτηριστικά, καθιστώντας το ανθεκτικό στην αποσύνθεση.
Οι προδιαγραφές βιοδιάσπασης λαμβάνουν υπόψη τα όρια, το χρόνο αποσύνθεσης, τη μη τοξικότητα και την απουσία βαρέων μετάλλων στα προϊόντα.
Αυτά τα κριτήρια εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που απαιτούν βιοδιάσπαση πληρούν τα κατεστημένα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία, ο νόμος AGEC απαγορεύει πλέον τις αναφορές σχετικά με τη βιοδιάσπαση του προϊόντος στο ίδιο το προϊόν ή τη συσκευασία του.
Αυτός ο κανονισμός στοχεύει στην αποτροπή παραπλανητικών πληροφοριών και την προώθηση της διαφάνειας στη σήμανση βιώσιμων προϊόντων.
Brands και βιοδιασπωμενα υλικα σεζον SS23
Συνειδητοποιώντας τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των ρούχων, brands και σχεδιαστές στρέφονται στη βιοδιασπασιμότητα ως λύση.
Δημιουργούν ρούχα και υποδήματα που διασπώνται εντελώς βιολογικά κατά την απόρριψή τους.
Αυτή η ιδέα κυριαρχεί στα shows της σεζόν SS23, με παραδείγματα όπως τα παπούτσια της Gabriela Hearst με βιοδιασπώμενες σόλες. Το TomTex του Peter Do ως εναλλακτική λύση βιοδιασπώμενου δέρματος. Το φόρεμα Coperni που κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας από βιοδιασπώμενες ίνες και συνθετικά.
Το 2020, η Bottega Veneta παρουσίασε μπότες 100% βιοδιασπώμενες από καουτσούκ, ενώ η Stella McCartney κυκλοφόρησε βιοδιασπώμενο ελαστικό τζιν.
Το Billi London αντιπροσωπεύει μια λύση για τα 7.000 τόνους απορριμμάτων που δημιουργούνται από καλσόν κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με μια καινοτομία στον τομέα της βιοδιάσπασης, τα καλσόν Billi London καταλήγουν στον κάδο, όπου οι ιδανικές συνθήκες χωρίς οξυγόνο επιτρέπουν τη βιοδιάσπασιμότητα τους σε “βιομάζα και βιοαέριο”.
Κατασκευάζονται απο ένα νάιλον που βιοδιασπάται περίπου σε πέντε χρόνια, σε αντίθεση με τα συμβατικά καλσόν που χρειάζονται 100 χρόνια για να διαλυθούν.
Η KENT κατασκευάζει εσώρουχα φυτικής προέλευσης. Συνεργάστηκε με μια μονάδα κομποστοποίησης του LA. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εσώρουχα τους διασπώνται σε περίπου 90 ημέρες και λειτουργούν ως πηγή θρεπτικών συστατικών για το έδαφος.
You may also like
Κυκλική μόδα: Στροφή προς τη Βιώσιμοτητα
Γεια σας από τον εκπληκτικό κόσμο της κυκλικής οικονομ
Πράσινη επανάσταση: new collections με συνείδηση-Α/W 2024-25
Καθώς περιμένουμε τις new collections για Α/W 2024-25, υπάρχει μια
μπαντάνα: Το πιο cool μαντήλι και η ιστορία του
Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για το Paisley Pattern, ένα μοτίβο