μπαντάνα: Το πιο cool μαντήλι και η ιστορία του
Η μπαντάνα έχει γίνει ξανά trend με ένα δυναμικό come back στον κόσμο της μόδας. Aναρωτήθηκα για την προέλευση της. Προσπαθούσα να φανταστώ πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα μαντήλια, ποιος τα πρωτοφόρεσε. Περιττό να σου πω οτι ξενύχτησα ψάχνοντας.
Γενικά φοριούνται στον καρπό, το λαιμό και το κεφάλι ή δένονται στις τσάντες και τοποθετούνται στις πίσω τσέπες.
Αυτά τα πολύχρωμα μαντήλια είναι unisex και μπορούν να αναβαθμίσουν το στυλ ανά πάσα στιγμή του χρόνου. Κάθε χρόνου! Και αυτό, γιατί τις λες και διαχρονικές στη μόδα.
Όσον αφορά τo μοτίβo, το Paisley συνήθως κυριαρχεί σε αυτό που έχουμε όλοι στο νού μας σαν μπαντάνα.
Η μπαντάνα είναι ένα απλό αξεσουάρ που συμβολίζει πολλά πράγματα, όπως την αγάπη, τις φιλίες, τους εχθρούς, τη μουσική ακόμη και συμμορίες.
Παραθέτω λοιπόν παρακάτω όσα μου φάνηκαν ενδιαφέροντα!
“
Ιστορικη αναδρομη τησ μπαντανα
”
Το πιο γνωστό μοτίβο στη μπαντάνα είναι το Paisley Pattern
Προέρχεται από την όμορφη περιοχή του Κασμίρ στην Ινδία και έχει γίνει αγαπημένο μοτίβο σε όλο τον κόσμο.
Με την καταγωγή του από την Ινδία, το Paisley Pattern έχει πολλές ονομασίες στη δυτική κουλτούρα.
Στην Αμερική το αποκαλούν “Persian Pickles”, ενώ στην Ουαλία και τη Γαλλία αναφέρεται ως “Welsh Pears” και “Tadpoles” αντίστοιχα.
Αυτό το μοναδικό σχέδιο, προέρχεται από τη μορφή του ινδικού κώνου πεύκου, γνωστού και ως buta.
Το Paisley είναι γνωστό για το χαρακτηριστικό, λεπτοδουλεμένο μοτίβο με
καμπύλες και σχηματα. έχει ως βάση αρχικά έναν ινδικό
σχεδιασμό φυλλωματοσ κωνοφόρου δεντρου.
Από τις γυναίκες του Κασμίρ που φορούσαν κασμιρένια σάλια με το Paisley Pattern, μέχρι τις εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας στη Σκωτία που το ενσωμάτωσαν στη δημιουργία των υφασμάτων τους, αυτό το σχέδιο έχει ταξιδέψει πολύ μακριά.
Παραδόξως, αν και η μπαντάνα ξεκίνησε από την Ινδία, τελικά “μετανάστευσε” στην Αμερική οπου απωθεώθηκε. Ναι, ναι, οι Αμερικανοί πήραν αυτό το μικρό τετράγωνο πανί και το μετέτρεψαν σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό στυλ και κοινωνικής άποψης.
Τα υφαντά κασμιρένια με εκτυπώσεις buta εισήχθησαν στην Ευρώπη μέσω μιας Ολλανδικής Εταιρείας τον 18ο αιώνα και γρήγορα έγιναν δημοφιλή.
Χρησιμοποιούμενα ως γυναικεία κασκόλ, αυτά τα εκτυπωμένα κομμάτια συμβόλιζαν υψηλό κοινωνικό καθεστώς. Ήταν επίσης αρκετά ακριβά και, τελικά, η ζήτηση υπερνίκησε την προσφορά. Οι τιμές αυξήθηκαν και έτσι πολλές ευρωπαϊκές (κυρίως αγγλικές και σκωτσέζικες) εταιρείες άρχισαν να παράγουν τα δικά τους κασκόλ σε αυτό το στυλ.
Οι μπαντάνες έχουν περάσει από τα χέρια των πιο απίθανων προσώπων
Κάουμποηδες, ναυτικοί, ανθρακωρύχοι, αγρότες έχουν επιλέξει να δώσουν την ευκαιρία στις μπαντάνες να γίνουν αληθινά αστέρια της μόδας.
Επίσης, ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την πατριωτική τους φύση;
Οι μπαντάνες έχουν χρησιμοποιηθεί για να δείξουν απόλυτη πίστη στην πατρίδα και να στηρίξουν πολιτικές εκστρατείες.
Τη δεκαετία του 1950, αυτός ο τύπος πολιτικής προώθησης έγινε ολοένα πιο δημοφιλής, καθώς οι πολιτικοί άρχισαν να εκτυπώνουν τα σλόγκαν των καμπάνιών τους σε παρόμοιες bandanas για τους υποστηρικτές τους, φτάνοντας στην κορύφωση με το “Win with Ike for President” του Dwight Eisenhower το 1952.
Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, η μπαντάνα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα.
Στο παρελθόν, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν επίσης μπαντάνες για να κρατήσουν τα μαλλιά τους τακτοποιημένα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στα αμερικανικά εργοστάσια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι έχουμε στο νού τη περιβόητη εικόνα με την γυναίκα (pin up girl) που σφίγγει το μπράτσο και φορά μπαντάνα. Τονίζοντας το girl power, τη δύναμη των γυναικών που έμειναν πίσω στον πόλεμο και κράτησαν με την εργασία τους ζωντανή τη παραγωγή των εργοστασίων.
η μπαντάνα είναι πολύ περισσότερο από ενα απλο κομμάτι ύφασμα.
Πολλοί δημιούργησαν bandanas για να εκφράσουν την συμπάθειά τους προς ομάδες αθλητισμού, μουσικούς ή αστέρες του κινηματογράφου.
Ότι και να ήταν, από τους Yankees, τον Elvis, ή την προώθηση χαρακτήρων της Disney, έχουν όλα τυπωθεί σε bandanas.
Η Kellogg’s, με μια έξυπνη κίνηση, μετέτρεψε τις bandanas σε αντικείμενα συλλογής για να αυξήσει τις πωλήσεις δημητριακών.
ΚΩΔΙΚΟΣ-GAY LIBERATION
Τα ’70s ήταν μια εποχή που το handkerchief code έγινε αξιοσημείωτα δημοφιλές στην gay κοινότητα.
Οι gay άνδρες χρησιμοποιούσαν ένα μαντήλι που κρεμούσαν στην πίσω τσέπη του παντελονιού τους.
Μέσω του χρώματος, έδιναν νόημα στις προτιμήσεις και το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ακόμα και η επιλογή της τσέπης είχε τη δική της σημασία.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΠΑΝΤΑΝα
Η Μπαντάνα έχει γίνει σύμβολο αλληλεγγύης και έκφρασης.
Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η αλληλεγγύη εκδηλώνεται μέσω της φορούμενης μπαντάνας, που συνδέει τους εργαζόμενους και τα μέλη των συνδικάτων σε έναν αγώνα για καλύτερες συνθήκες.
Η πορεία στο Κολοράντο των ανθρακωρύχων του 1921 ήταν μία από τις μεγαλύτερες ένοπλες εξεγέρσεις στην ιστορία της εργασίας.
Κατά τη διάρκειά της, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες εργάτες φορούσαν κόκκινες bandanas για να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους.
Ένα γεγονός που πολλοί εξισώνουν με τη δημοφιλοποίηση του περιφρονητικού όρου “redneck”.
Ήταν μια μάχη μεταξύ ανεπαρκώς ενοποιημένων ανθρακωρύχων και ένοπλων αστυνομικών της Κομητείας Λόγκαν.
Ο Πρόεδρος Κούλιτζ κάλεσε ομοσπονδιακά στρατεύματα για να υποστηρίξουν τους αντικαταστάτες.
Με περισσότερους από εκατό τραυματίες – κυρίως από τις τάξεις των ανθρακωρύχων – και σχεδόν χίλιες συλλήψεις, η διοίκηση βγήκε νικήτρια.
Το εργατικό, όμως κίνημα θα εξασφάλιζε μια αλλαγή που τελικά οδήγησε σε καλύτερες συνθήκες για τους συνδικαλιστές σε ολόκληρη τη χώρα.
ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΤΑΝΑ
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι Bloods and the Crips χρησιμοποίησαν μπαντάνες paisley. Είτε σε κόκκινο είτε σε μπλε χρώμα προκειμένου να υποδείξουν τη συσχέτισή τους με μια συγκεκριμένη συμμορία.
ΜΠΑΝΤΑΝΑ- ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
Τελικά ανακάλυψα περισσότερα απ’όσα φανταζόμουν για την Μπαντάνα. Όπως οτι υπάρχει και μουσείο bandanas!
O Kiro Hirata, είναι ο δημιουργός και συντηρητής του Elephant Brand Bandana Museum στην Κοτζίμα. Στο μουσείο υπάρχει, η πρώτη Turkey Red bandana που χρονολογείται περίπου από τη δεκαετία του 1850.
Με πάνω από 250 bandanas εκτεθειμένες, κατάφερε να καταγράψει το πολυδιάστατο ταξίδι ενός εμβληματικού και ανθεκτικού σχεδίου.
Μια άλλη διάσημη εταιρεία bandanas που παρουσιάζεται στο μουσείο είναι η Davis and Catterall με έδρα τη Νέα Υόρκη. Υπήρξε ενεργή από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1970. Επίσης γνωστή ως The Elephant Brand από τους συλλέκτες, λόγω του ότι ενσωμάτωσαν μικρά ελέφαντες στις bandanas τους.
Η Elephant Brand αναγνωρίζεται ευρέως ως η πρώτη αμερικανική bandana. Λόγω αυτού, πολλές από αυτές είναι πολυπόθητα κομμάτια για τους συλλέκτες, με ετικέτες τιμής που εξαρτώνται από τον χρόνο και το σχέδιο, με τις διαφημιστικές παραλλαγές να είναι οι πιο συλλεκτικές.
Πέρα από την εμφάνιση, η μπαντάνα κρύβει ιστορίες, παραδόσεις και έναν πλούτο πολιτισμού.
Με κάθε δέσιμο και σχέδιο, η μπαντάνα γίνεται φορέας μιας προσωπικής αφήγησης.
Είναι πολύ περισσότερο από ένα αξεσουάρ μόδας. Είναι η φωνή της παράδοσης, η εκδήλωση της καλλιτεχνίας και η εκφραστική γλώσσα της ποικιλομορφίας.
Είτε το φοράς ως μαντήλι, είτε το δένεις γύρω από το κεφάλι σου ως τουρμπάνι, η μπαντάνα είναι η τέλεια πινελιά για να προσθέσεις λίγη περιπέτεια και χιούμορ στο ντύσιμό σου!
****special thanks -Photos by Lydia Pantazi