rosemallee Mάιρα βούλτσου maira voultsou blog tencel fabric τένσελ ύφασμα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΤΙ EINAI TO TENCEL. Η 100% ΦΥΣΙΚΗ HIGH QYALITY ΙΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.

Το Τένσελ ή Lyocell είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής ίνα στη βιομηχανία των υφασμάτων λόγω των θετικών του χαρακτηριστικών και του φιλικού προς το περιβάλλον χαρακτήρα

Το Τένσελ παράγεται από οργανικό ξύλο, συνήθως από ευκάλυπτο ή οξιά, μέσω ενός οικολογικού και βιώσιμου διαδικασίας που ονομάζεται “διάλυση σε διάλυμα”.

Σε αυτήν τη διαδικασία, το ξύλο υδρολύεται σε ένα αναλώσιμο διαλύμα, που αποτελείται συνήθως από ανακυκλώσιμο διάλυμα αμινοξέων. Αυτό το διαλύμα, το οποίο λειτουργεί σαν κύριο μέσο, διασπά το ξύλο σε ίνες.

Κατασκευάζεται από εκλεκτά ξύλα, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία των δασών.

Τα δέντρα που χρησιμοποιούνται φυτεύονται ειδικά για την παραγωγή του Τενσελ -lyocell, καταλαμβάνοντας μόλις το ένα τέταρτο της έκτασης που απαιτείται για την καλλιέργεια του αντίστοιχου βαμβακιού.

Αναρωτιέσαι πώς αυτό βοηθά στο περιβάλλον; 

Το lyocell απορροφά πολύ λιγότερο νερό, περίπου 4% σε σύγκριση με το βαμβάκι, και δεν απαιτεί λιπάσματα και εντομοκτόνα προϊόντα. 

Μπορούμε να πούμε ότι είναι η οργανική καλλιέργεια του μέλλοντος

Αναπτύχθηκε από Άγγλους εργάτες κλωστοϋφαντουργίας στα ’80s και σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει περιζήτητο. Ακόμη και οι τεχνολόγοι που το δημιούργησαν, κέρδισαν βραβεία για τη συμβολή τους στη διατήρηση της φύσης.

 

rosemallee Mάιρα βούλτσου maira voultsou blog tencel fabric τένσελ ύφασμα

Γιατί να επιλέξεις το τενσελ

Οι ευκάλυπτοι που προμηθευόμαστε το Τένσελ απαιτούν λιγότερο νερό και χώρο απ’ ό,τι άλλες καλλιέργειες κλωστοϋφαντουργίας, οπότε μπορείς να είσαι fashion icon χωρίς να ταλαιπωρείς τον πλανήτη.
Η διαδικασία παραγωγής του  Τενσελ είναι τόσο high-tech, που είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Χρησιμοποιείται ένα σύστημα κλειστού βρόχου, που κρατάει όλες τις χημικές ουσίες μέσα και τις ανακυκλώνει, επαναχρησιμοποιεί δηλαδή τους διαλύτες που χρησιμοποιούνται.

Σε αντίθεση οι βαμβακοκαλλιέργειες φορτώνουν το περιβάλλον με όλους τους τρόπους – αποψίλωση δασών, χημικές παρεμβάσεις, ακόμα και εκατοντάδες λίτρα νερού!

Και δυστυχώς, για να φτιαχτεί ένα μόνο κιλό βαμβακερό ύφασμα, χρειάζεται να καταναλωθεί το ίδιο νερό που θα πιείτε σε όλη σας τη ζωή!

Συνήθως, πιστεύουμε ότι το βιολογικό βαμβάκι είναι η λύση, αλλά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. 

Χρειάζεται παρασιτοκτόνα και λιπάσματα, αλλά το νερό που απαιτεί είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι στη συμβατική καλλιέργεια. 

Ουφ, μάλλον μας φάνηκε “πιο βιολογικό”, αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει!

rosemallee Mάιρα βούλτσου maira voultsou blog tencel fabric τένσελ ύφασμα

Και τι γίνεται με το πολυέστερ; 

Παράγεται με “καθαρή” διαδικασία και δεν προκαλεί τόση ρύπανση. Ωστόσο, αυτή η ευκολία έρχεται με το τίμημα της κατανάλωσης υπερβολικής ενέργειας.

 

Πρόσφατες στατιστικές μας δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή πολυεστέρα για υφάσματα καταναλώνει περίπου την ίδια ενέργεια που καταναλώνει ολόκληρη η Βρετανία σε ένα χρόνο!

Το βισκόζ είναι άλλο ένα αγαπημένο μας ύφασμα, αλλά εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Για να φτιαχτεί, χρησιμοποιείται ξύλο από μη διαχειριζόμενα δάση. Έτσι, κόβονται δέντρα χωρίς κανένα διακριτικό κριτήριο.

Και το μπαμπού, που ακούγεται τόσο βιώσιμο; H επεξεργασία του είναι μια αρκετά άσχημη διαδικασία, παρόμοια με την επεξεργασία του βισκόζ, και χρησιμοποιεί ένα διαλυτικό που προκαλεί μεγάλη ρύπανση.

Δες Περισσότερα εδώ

 

rosemallee Mάιρα βούλτσου maira voultsou blog tencel fabric τένσελ ύφασμα daidallo brand
rosemallee Mάιρα βούλτσου maira voultsou blog tencel fabric τένσελ ύφασμα daidallo brand

Pictures: daidallo.gr

Daidallo is a Greek-based fashion brand expressed with respect to tradition, family, creativity, and innovation.

 

“The latest clothing collection was made from Tencel.

 

το τενσελ είναι η πλέον βιώσιμη ίνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή

 

Τεχνικές λεπτομέρειες για τις διαφορετικές ίνες του Tencel:

  • TENCEL™ Lyocell. Eίναι φτιαγμένες από βιώσιμα αναπτυγμένο ξύλο και τα χαρακτηριστικά τους; Είναι απίστευτα ανθεκτικές, διαχειρίζονται την υγρασία με τέλειο τρόπο και είναι απερίγραπτα απαλές. Η αυξημένη τιμή τους δικαιολογείται από τη μακροχρόνια διατήρηση της άνεσης στις πιο σκληρές συνθήκες.
 
  • TENCEL™ Modal. Προέρχονται από το φυσικό ξύλο οξιάς. Είναι βιοδιασπώμενες και λιπασματοποιήσιμες, οπότε ανακυκλώνονται και επιστρέφουν πίσω στη φύση.  Η απαλότητα τους διαρκεί περισσότερο από αντίστοιχες βαμβακερές ίνες, αντέχει σε όλα τα πλυσίματα και το στέγνωμα. Επιπλέον οι κυτταρινικές ίνες TENCEL έχουν μια φυσική διαχείριση της υγρασίας και δημιουργούν ένα ανεπιθύμητο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
 
  • TENCEL™ JEAN Ecofriendly. Εδώ και 150 χρόνια, το τζιν έχει σημαδέψει την παγκόσμια κουλτούρα μας. Το έχουμε φορέσει σε κάθε περίσταση, από τη δουλειά μέχρι την πίστα του χορού. Και τώρα, έχουμε και μια πιο «πράσινη» επιλογή! Μειώνοντας τον ανθρακικό αποτύπωμα, αυτά τα τζιν με ίνες TENCEL που παράγονται με πρωτοποριακή τεχνολογία μας πιστοποιούν ότι χρησιμοποιείται στη παραγωγή τους λιγότερο νερό.
 

Γενικά τα Τένσελ υφάσματα είναι ιδανικά για κάθε περίσταση, είτε είναι καθημερινή έξοδος είτε επίσημη εκδήλωση. 

Με Τένσελ μπορείτε να ράψετε παντελόνια, φορέματα, φούστες, μπλούζες, πουκάμισα, ακόμη και κιμονό. Και το καλύτερο; Δεν υπάρχει φόβος διαφάνειας!

Οι Πιστοποιημένες και βιοαποικοδομήσιμες, ίνες Tencel αποτελούν την ιδανική επιλογή για να ντυθείς με στυλ και να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δες Περισσότερα εδώ

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κάνεις μια αγορά, έχε το στο νού σου. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν ενσωματώσει το tencel στις συλλογές τους.